header banner
Default

Kripto paralar bu haftaya nasıl başladı? 8 Mayıs 2023


Kripto para piyasası, neredeyse iki haftadır dar bir aralıkta işlem görüyordu. Gerek ABD’deki düzenleyici baskılar gerek teknik faktörler, kripto piyasasının geri çekilmesine neden oldu. Bilindiği üzere ABD ve Çin, kripto piyasasına yön veren ülkelerin başında geliyor. ABD’deki yaptırımlar ve Çin’in kriptolara olan olumsuz yaklaşımı da son dönemlerde kripto piyasasını epey germiş durumda. 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), son birkaç haftadır uyguladığı yaptırımlar konusunda vites artırırken Çin, kripto karşıtı tutumunda ısrarcı olduğunu yineledi.   

Kripto para piyasasının haricinde meydana gelen ancak piyasayı yakından etkileyen olaylarla birlikte, kripto para birimlerinde tablo geçtiğimiz hafta kırmızıydı. Beklentilerin yüksek olduğu 2023 yılı, dijital varlık piyasasındaki yükselişi sürdürülebilir kılamadı.

Bilindiği üzere 2022 yılı, kripto piyasası adına adeta kâbus gibi geçti. Yeni yılın gelmesiyle canlanan piyasa, geçen yıla göre toplam değerini 1,2 trilyon dolara kadar çıkarmayı başardı. Ne var ki kripto para piyasasının toplam değeri, geçen hafta yeniden 1,2 trilyon doların atına geriledi. Haberin kaleme alındığı andan itibaren ise kripto para piyasasının toplam değeri 1,1 trilyon dolar.

Bitcoin’de (BTC) son durum ne?

VIDEO: The Economist 2023 | Kripto Para Kehaneti
Saybork

Bitcoin (BTC), 31.000 dolar seviyesine göz kırptığı nisan ayının ardından kademeli olarak geri çekilme sürecine girdi. 31.000 dolar seviyelerini gören BTC fiyatı, o tarihten bu yana yüzde 9 değer kaybetti. 

Psikolojik 30.000 dolar seviyelerinde kalıcılık sağlayamayan BTC/USD çiftinin, düzeltme sürecine girdiği kadar da ABD’deki düzenleyici netlik eksikliği sebebiyle yaşanan olaylardan nasibi aldığı düşünülüyor. 

CoinGecko verilerine göre, Bitcoin’in son bir hafta içerisindeki performansına bakıldığında,, yüzde 3,7’lük değer kaybı ile kapanış yaptı. Yeni haftaya kırmızı başlayan BTC, haberin kaleme alındığı andan itibaren 28.120 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Altcoin’lerde son durum

VIDEO: Simpsonlar’ın Kripto Para Tahmini - Kripto Para Kehaneti Gercek Oldu!
BeInCrypto Türkiye

Kripto kervanında başı çeken Bitcoin gibi, altcoin piyasası da geçen hafta kırmızıydı ve yeni haftaya da aynı renkte başladı. 

Lider altcoin Ethereum (ETH), Bitcoin ile birlikte hareket etti ve geçtiğimiz haftayı değer kaybı ile kapattı. ETH/USD çifti geçtiğimiz hafta yüzde 1,1 düşüş yaşadı. Neredeyse iki hafta önce 2.000 dolar seviyelerine kadar yükselmeyi başaran ETH, piyasada meydana gelen olumsuz etkilerle birlikte bu seviyede kalıcılık sağlayamadı. 

Haftaya iki kırmızı mum yakarak başlayan ETH fiyatı, haberin yayın saati itibarıyla 1.850 dolar seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

Ne var ki Bitcoin ve Ethereum’da meydana gelen düşüşlere diğer altcoin’lerde eşlik etti. Pek çok altcoin, piyasadaki düşüşe ayak uydurarak değer kaybetmeye başladı. 

24 saat içerisinde en fazla değer kaybeden altcoin’ler ise CoinGecko verilerine göre, Sui (SUI), Pepe (PEPE) ve Kaspa (KAS) oldu. SUI yüzde 12,6 değer kaybederken, son dönemlerde memecoin piyasasını kasıp kavuran PEPE, yüzde 10’lük bir düşüş yaşadı. Son olarak KAS da yüzde 10 değer kaybederek PEPE’yi takip etti.

Tasfiyelerin büyük çoğunluğu long pozisyonlarda

VIDEO: Finansal Astroloji Kasım - Borsa - Altın - Dolar - Kripto Para
Astrolog Maya Köseoğlu

Kripto para piyasası yeni haftaya 87,70 milyon dolarlık tasfiye ile başladı. Yeni haftaya kırmızı başlayan kripto piyasasında tasfiyelere, long pozisyon işlemleri liderlik ediyor. 

Coinglass verilerine göre, 8 Mayıs itibarıyla long pozisyon işlemlerinde 83,58 milyon dolar tasfiye edilirken, short pozisyon işlemlerinde 4,14 milyon dolar tasfiye oldu. Bu durum ile birlikte kripto piyasasına genel olarak düşüş havasının hâkim olduğu anlaşılıyor. 

Son 12 saatlik zaman diliminde ise en fazla likidasyona, 22 milyon dolar ile Bitcoin sahip. 20 milyon dolar ile Bitcoin’i, Ethereum takip ederken, Litecoin’de (LTC) 3 milyon dolar tasfiye edildi. 

En fazla likidasyona uğrayan kripto para borsalarına bakıldığında ise yüzde 38 ile Binance borsası birinci sırada yer alıyor. Binance’te long pozisyon işlemlerde 41 milyon dolar tasfiye olurken, short pozisyonlarda yalnızca 2 milyon dolar tasfiye edildi. 

Binance’in ardından son 12 saatte en fazla tasfiye yaşayan borsa ise OKX ve Bitmex oldu. Bu iki borsa da ise en fazla likidasyon yine long pozisyon işlemlerde meydana geldi. OKX’te long pozisyon işlemlerde 30 milyon dolar tasfiye olurken, Bitmex borsasında 17 milyon dolarlık bir likidasyon meydana geldi.

Sources


Article information

Author: Laura Ramos

Last Updated: 1698888482

Views: 1058

Rating: 4.3 / 5 (103 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laura Ramos

Birthday: 1950-12-27

Address: 09702 William Village, Wrightbury, OK 89985

Phone: +3533621493551179

Job: Web Designer

Hobby: Crochet, Poker, Astronomy, Video Editing, Dancing, Cooking, Archery

Introduction: My name is Laura Ramos, I am a exquisite, important, priceless, expert, fearless, Determined, accomplished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.